Kviečia ištiesti gerumo ranką

„Parduoti nebetinka, o išmesti gaila“ – tokia mintis aplanko daugelį tvarkant nebereikalingus rūbus, baldus ar kitus daiktus. Susidūrus su tokia situacija yra sprendimas – daiktus paaukoti. VšĮ „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ – vienas iš Lietuvoje veikiančių labdaros fondų. Jis remia sunkiai finansiškai besiverčiančias šeimas, neįgaliuosius, senjorus bei įvairias pagalbos prašančias institucijas.

 

Augo vaikų namuose

Algimantas Patackas – organizacijos įkūrėjas ir direktorius, nuo pat vaikystės iki brandos augo Šiaulių logopedinėje mokykloje, nes mama neturėjo galimybės jo auginti. „Užaugęs norėjau būti mokytojas ir rodyti pavyzdį vaikų namų auklėtiniams, tačiau likimas vėl man suteikė išmėginimą – neįgalumas“, – sakė organizacijos įkūrėjas. Visada troškęs padėti nuskriaustiems vaikams, A. Patackas nusprendė pats įkurti labdaros fondą – VŠĮ „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“. Organizacija įkurta Vilniuje, tačiau veiklą vykdo ir Kauno, Panevėžio, Mažeikių miestuose bei rajonuose. Nors fondas remia įvairias institucijas: Lietuvos sutrikusio vystymosi kūdikių namus, Lietuvos vaikų ir suaugusiųjų neįgaliųjų centrus ir t. t., tačiau mažeikiškių suaukoti daiktai, rūbai atitenka tik Mažeikių rajono šeimoms.

Dalyvauja renginiuose

Mažeikiuose „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ veikia daugiau nei metus, o šių metų birželio mėnesį organizacija įsikūrė Savivaldybės suteiktose patalpose Laisvės g. 216 (buvusi ETG gyvenvietė). Organizacijos savanoriai ne tik renka labdarą, tačiau dalyvauja renginiuose bei patys juos rengia. Rugsėjo 18 dieną Mažeikių rajono savanorės Lina Barakauskienė bei Rasa Milikauskienė atstovavo organizacijai Uodo šeimos turgelyje Šiauliuose. Jo metu paaukojo net 61 asmuo. Žmonės dovanojo rūbų ir batų, knygų,kūdikių priežiūros inventoriaus bei daugybę kitų daiktų.

Mažeikių savanorės

„Savanoriams nemokama ne todėl, kad jie beverčiai, o todėl, kad jie neįkainojami“ (Sherry Anderson).Visi šios organizacijos nariai dirba be atlygio, jų veikla pagrįsta savanoriškais principais. „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ kolektyve iš viso dvylika savanorių, Mažeikių rajone – keturios. L. Barakauskienė – pirmoji savanorė, atsidavusi vardan kitų dirba nuo pat organizacijos veiklos pradžios ir teigia jaučianti pareigą padėti sunkiai gyventiesiems.„Pradėjau savanoriauti, nes visą gyvenimą jaučiu didelę atjautą sunkiai gyvenantiems žmonėms bei gyvūnams. Visada įlendu į jų kailį ir įsivaizduoju, kaip gyvenčiau jų vietoje“, – sakė 4 mėnesius savanoriaujanti R. Milikauskienė.

Pagalba šeimoms

Mažeikių rajone „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiems“ teikia pagalbą daugiau nei 20 šeimų. Organizacija remia tuos, kurie gauna mažas pajamas, tai nebūtinai pašalpas gaunantys žmonės. Jaunos šeimos, neįgalieji,vienišos mamos ir kiti, kurie sukasi, kaip gali, tačiau lėšų pritrūksta, gali kreiptis pagalbos. Viena iš svarbiausių sąlygų norint gauti paramą – nepiktnaudžiauti alkoholiu. Tam, kad parama būtų suteikiama tikslingai, žmonėms neužtenka užpildyti prašymą gauti paramą, savanoriai bendrauja su jais, nuvyksta į namus, įvertina gyvenimo sąlygas ir tik įsitikinus, kad prašantieji pagalbos išties gyvena sunkiai, teikiama parama.

Mažeikiškiai aukoja noriai

Savanorės džiaugiasi mažeikiškių dosnumu. „Mažeikiuose žmonės labai padeda ir rūbais,ir daiktais. Jų gerumas atveria širdis“, – sakė savanorė Lina. Jai paantrino ir Rasa: „Mažeikiškiai, sakyčiau, aukoja noriai. Negaliu palyginti su kitais miestais, bet žmonės kone kasdien rašo, kad nori padovanoti.“ Kaip vieną iš pagrindinių vertybių organizacijos atstovai įvardija skaidrumą. Tam, kad jį užtikrintų, visus žmonių suaukotus bei padovanotus daiktus, rūbus savanorės fiksuoja ir patalpina socialiniuose tinkluose. „Džiugu, kad žmonės nusprendžia ne parduoti, o padovanoti, kam sunku. Vadinasi, mažeikiškių širdys didelės, ypač tokiais laikais, kai pinigai tapo kultu“, – mintimis dalijosi Rasa.

Kristina KONČIŪTĖ

1 „A. Patackas – fondo įkūrėjas, iki brandos augo vaikų namuose.“

2 „Uodo turgelyje padovanoti daiktai vos tilpo į automobilį.“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode